Hösten 1982 var det ett gäng småbarnsmammor som träffades med sina symaskiner i en kvarterslokal på Bladgatan. Under en av dessa sykvällar tog Karin Gerth upp idén med en ”klädbytardag”, de övriga mammorna övertalades att vara med och så drog det igång. Fast om man ska vara riktigt noga så hade Karin testat själv en gång eller två på Frögatan.
Prislappar fastsatta med knappnålar, galgar från garderoberna därhemma och några timmars jobb för 6 personer, så såg det ut de första gångerna.
Efter några gånger fick vi flytta oss till tvättstugan som då blivit kvarterslokal och under den tiden började fler och fler kunder hitta till våra höst- och vårförsäljningar. Vi fick hela tiden hitta på saker för att underlätta hanteringen, ett smart sorteringssystem, knappnålsförbud mm. Under tiden i tvättstugan blev fler och fler grannar och bekanta involverade i verksamheten, som snart vuxit ur lokalen. Det var också under den här tiden som vi började ge dem som lämnat in kläder möjlighet att skänka överblivet till välgörande ändamål. Genom åren har det varit bl a varit Emmaus, Nolaskogs Biståndscenter, Rädda Barnen, Röda Korset och PMU som tagit hand om det överblivna. Saker har också hamnat direkt på barnhem i Afrika, kvinnojouren och andra mindre ställen där vi haft kontakter.
I vårt sökande efter en större lokal föll vi ganska snart för Anderstorpskyrkan med vilken vi hade ett gott samarbete under cirka 10 år. Minnesgoda besökare minns säkert det komiska, och kaotiska, tillstånd som kunde uppstå när man skulle leta reda på sina skor vid utgången… Gruset förstörde nämligen både golv och andra ytor så det blev skoförbud!
Så småningom blev även den lokalen för liten och vi sökte oss till Anderstorpsskolans matsal och foajé, Där växte verksamheten rejält och den där arbetsstyrkan på 6 personer hamnade över 20-strecket och arbetstimmarna blev fler och fler. Inlämnarna blev så många att vi blev tvungna att begränsa antalet för att inte bokstavligen drunkna i klädmassorna.
2009 satte kommunen stopp för klädhantering i matsalar och vi stod utan lokaler. Efter att ha letat med ljus och lykta hamnade vi på Travet, trots att vår ambition alltid varit att hålla oss kvar på Anderstorp. Efter några gånger på Folkparken var vi tillbaka på Travet igen. Det blev bara ett par gånger så beslutade ledningen att upphöra med uthyrning av lokalerna. Nu är vi för andra gången i Degerbyhallen, och faktiskt tillbaka till tiden med att ta av sig skorna. Något som fungerar alldeles utan kaos! Numera består staben av 35 st, varav några är kvar från den allra första tiden och många har tillkommit under åren.
Jag vacklar hemåt på lördagskvällen, efter många timmars intensivt arbete. Funderar över om jag är riktigt klok, men vad händer? Jo, några månader senare börjar jag längta till nästa gång…
/Annika N som varit med sedan starten 1982