Betalning

När kunderna kommer fram till kassan så sitter vi och river loss alla ”prislappar” från varorna och klistrar dem på plastfickor samtidigt som vi förstås räknar ut vad kunderna ska betala.

Du som kund får gärna lämna galgarna i lådorna som finns eller på ställningarna och ta gärna med en extra kasse så kan du plocka ner eftersom dina varor blir räknade. Om möjligt underlättar det också för oss om du har möjlighet att lägga kläderna med ”prislappen” uppåt när du ska betala.

Under dagen och efter stängning så klistrar vi sedan upp alla dessa ”prislappar” på A4-blad med respektive försäljares nummer på. Sedan räknas summorna ut och inlämningsavgiften dras bort. Dina ”prislappar” får du sedan tillbaka, tillsammans med pengarna för det du sålt, efter klockan 19.00 på klädbytardagen. Ska du skänka allt som ej blivit sålt och bara ska hämta pengar så är tiden 17.00. För dig som ska ha tillbaka ej sålda saker och pengar så är tiden 19.00.

Kvarvarande varor

De av klädbytarna som inte räknar ”prislappar” har nu ett digert jobb framför sig med att sortera allt som inte blivit sålt under dagen. Alla saker och kläder som är märkta med 5:- 10:- och 15:- och som finns kvar efter försäljningen SKÄNKS till välgörande ändamål. Detta gäller även saker och kläder som råkat tappa lappen under försäljningen.

Ungefär hälften av de som lämnar in skänker allt som inte blir sålt och hälften vill ha tillbaka sina ej sålda saker. Dessa ska alltså sorteras tillbaka till respektive inlämnare. Man måste alltså titta på varje plagg eller leksak, kolla inlämningsnumret och sedan sortera det i rätt låda. Jag skrev att det var ett digert jobb va?? I de allra flesta fall brukar vi dock, på något mystiskt vis, ha klarat av detta innan utlämningen ska börja.

Överblivet skänks till välgörande ändamål.  Det brukar bli en ansenlig mängd.

Utlämning

När så allt detta jobb är gjort, ”prislapparna” ihopräknade och lagda i kuvert tillsammans med pengarna för det du sålt och lådorna uppmärkta med nummer på dem som ska ha sina saker och kläder tillbaka så släpper vi in våra inlämnare som får sina pengar och saker tillbaka. Detta sker på klädbytardagens kväll när allt är sorterat och klart.

Kl17.00 (för den som valt ett ”skänkesnummer”, 0ch kl19.00 för dem som ska ha tillbaka sina saker.

Många glada miner syns när man får ett ”extra barnbidrag” för saker som annars bara hade legat på vinden eller i förrådet och tagit plats.

För oss återstår nu att städa hela lokalen, toaletter mm innan vi, några timmar senare, mycket trötta åker hemåt till en välbehövlig dusch.

Varje gång tänker man: ”Varför gör jag detta? Aldrig mer…” Men det är på något vis väldigt kul, det är ett härligt gäng och man känner att man gjort nytta.